Gietwater

Gietwater

Om de planten te laten groeien is er ook goed water nodig. Het schoonste water is regenwater. We vangen dit op het kasdek op en via een goot-leiding-systeem komt alles bij elkaar in de basins.

 

Omdat het in de herfst en winter veel regent en de plantjes juist weinig gebruiken, wordt het water tijdelijk opgeslagen in de grote gezamenlijke waterbasins.

Als ook deze basins bijna vol zijn, pompen we het water in een ondergrondse bron. Als we het dan in de zomer nodig hebben, pompen we dit uit de bron weer omhoog. Dit noemen we ondergrondse wateropslag.

 

Dit gehele regenwatersysteem noemen we “Gietwater-cluster HZPP”. We doen dit gezamenlijk met 4 andere teeltbedrijven om ons heen.

 

Druppelwater

Elke dag hebben de planten wel wat water nodig, maar als de zon volop schijnt en de planten lekker groeien, dan hebben ze zéker voldoende water nodig.

 

Alle planten hebben een eigen druppelaartje dat verbonden is aan een slangensysteem.

 

Nadat de computer een seintje geeft dat de planten water nodig hebben, worden de pompen van de watergeef-unit ingeschakeld.

 

Het water wordt samen met voedingsstoffen de kas ingepompt. Vlak naast de plant in de steenwol komt dan ca. 150 ml. water per keer uit de druppelaar. (In de zomer kan dit wel 20 keer per dag zijn.)

 

Omdat de meest-dorstige planten ook genoeg water moeten hebben, geven we ca. 35% meer water dan de meeste planten nodig hebben. Het teveel gegeven water komt via een teeltgotensysteem weer terug in de basins. Dit water geven we later weer opnieuw aan de planten.

 

Dit noemen we “re-circuleren van drainwater”.

gietwaterbasin

mengstoffen-toevoegen

gietwater

druppelslang

opvang-waterbasin